Cum influențează jantele stilul de condus și performanțele mașinii (P)

Tu ești mulțumit de cum rulează mașina ta și de performanțele ei? Știi care sunt componentele implicate în acest proces? Dacă ai răspuns afirmativ la aceste două întrebări, probabil cunoști deja importanța jantelor în structura unei mașini, cum pot acestea să-ți complimenteze stilul de condus și cum pot să augmenteze performanțele mașinii. În caz contrar, acest articol este perfect pentru tine! Dacă după citirea acestui material decizi că este cazul să faci o investiție serioasă, te vei bucura să afli că poți achiziționa jante și anvelope online

Componentele jantei auto

Până să descoperim care sunt avantajele unei jante de calitate, haide să vedem ce componente o alcătuiesc: 

  • Partea exterioară, practic fața jantei, este partea axată cel mai mult pe design și asigură structura roții.
  • Cilindrul din centru este gol și acoperit cu un logo al fabricantului.
  • Discul jantei este partea centrală din jurul cilindrului din mijloc. Pe acesta se află găurile prezoanelor. Discul se prinde pe butucul roții și spițele conectează janta de disc.
  • Spițele sunt structurile care pleacă de pe disc și se unesc în final cu marginea jantei. Varietatea de modele de spițe este îndestulătoare, cuprinzând modele cu mai multe sau mai multe spițe, cu diverse lungimi, forme și diametre. Acestea joacă un rol foarte important în stabilirea forței și greutății unei jante. 
  • Janta exterioară, adică diametrul extern al roții. Pentru a determina dimensiunea unei roți se măsoară diametrul jantei. 
  • Cercul prezoanelor este cercul creat de găurile prezoanelor, locul unde roata se așează pe butuc. 
  • Orificiul pentru supapă, cel care permite introducerea de aer în pneu. Supapa este fabricată din cauciuc sau metal. 

Apropo de fabricație, jantele sunt făcute din oțel, aliaj de aluminiu sau fibră de carbon. Materialul nu are doar rol estetic, ci influențează performanțele mașinii prin greutate, durabilitate și rezistență.  

Importanța jantelor în rularea mașinii

În cele ce urmează, vom descoperi cum influențează jantele propriu-zis experiența de rulare. 

Cresc performanțele 

Cu cât jantele sunt mai ușoare, cu atât mașina va avea un demaraj mai rapid și o distanță de frânare mai scurtă. Astfel, vehiculul tău nu va folosi la fel de multă putere pentru a se pune în mișcare sau pentru a frâna complet. Vei vira mai rapid, fără să sacrifici structura, aceasta fiind la fel de rigidă. 

Cresc durata de viață a sistemului de frânare 

Un set de jante performante va permite o bună aerisire a întregului ansamblu de frânare și astfel va împiedica încălzirea până la suprasarcină a discurilor de frână. Acest fapt este evident mai ales în cazurile temperaturilor ridicate sau dacă sunteți fan al condusului sportiv. Pentru a preveni eventualele distrugeri sau deteriorări este foarte important ca aerul rece să poată să ajungă la discuri și să le răcească. 

Susțin poziția de condus 

Mașina are contact cu asfaltul doar prin anvelope și jante, așadar ansamblul roții va prelua mare parte din șocurile unei gropi înainte ca impactul să fie preluat de articulațiile mașinii. Astfel, integritatea și duritatea jantei garantează buna absorbție a șocurilor și menținerea unei structuri rigide ce servește la un condus de calitate înaltă. 

Scad consumul de carburant

În funcție de dimensiunea jantelor și de stilul de condus, se poate ajunge la o diferență de până la un litru la 100 km. Acest lucru se întâmplă deoarece, cu cât ansamblul de rulare al mașinii este mai ușor, cu atât motorul folosește o putere mai mică pentru a mișca vehiculul. 

Te-am convins deja de influența jantelor asupra stilului tău de condus și a performanțelor pe care le poți obține?