De teama meningitei, majoritatea elevilor de la Zinca Golescu nu s-au prezentat pe parcursul zilei de miercuri la ore. Astăzi, Consiliul profesoral s-a întâlnit cu reprezentanți ai DSP fiind luate mai multe măsuri.

Consiliul profesoral a decis! Elevii de la Zinca Golescu se întorc vineri la ore. În prezența Sorinei Honțaru, directoarea de la DSP Argeș, s-au anunțat următoarele:

 • „mâine se vor face cursuri,  program normal . Nici astăzi nu  era necesară suspendarea, pentru că microbul rezistă maxim o jumătate de oră în aer.
 • nu  trimiteți copiii la școală dacă sunt bolnavi , nu numai acum, ci  întotdeauna.
 • s-au luat toate măsurile de  dezinfecție a spațiilor școlii”.

https://realitateadearges.net/alerta-la-zinca-golescu-dupa-depistarea-cazului-de-meningita-elevii-nu-s-au-prezentat-la-ore/

DSP Argeș despre cazul de meningită de la Zinca

Direcția de Sănătate Publică Argeș a prezentat o informare despre eleva de 16 ani diagnosticată cu suspiciune de meningită meningococică.

„În data de 15 mai 2019, orele 12.00, DSP Argeș a fost informată telefonic de către Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei BALȘ” București despre o pacientă de 16 ani, elevă la CN „Zinca Golescu” Pitești, diagnosticată cu Suspiciune de meningită meningococică. Pacienta a fost transferată de urgență de la Spitalul de Pediatrie Pitești – CPU – cu autosanitara SAJ Argeș la Institutul National de Boli Infecțioase București, la orele 04.00.

Inițial pacienta s-a prezentat pe data de 15 mai 2019, ora 01.54, cu următoarea simptomatologie: febră, frison, dureri de cap, dureri abdominale, vărsaturi si parestezii membru superior si inferior. Medicul specialist de urgență și neurologul au ridicat suspiciunea diagnosticului de Meningo-encefalită acută și au decis transferul pacientei cu autosanitara către Institutul Național de Boli Infecțioase București”.

DSP Argeș a întreprins următoarele măsuri:

 • S-a raportat cazul la Centrul National de Supraveghere și Control Boli Transmisibile București;
 • S-a luat legătura telefonic cu medicul de familie, cu conducerea liceului, cu medicul școlar al liceului, cu Spitalul de Pediatrie Pitești, cu Serviciul Județean de Ambulanță Argeș, în vederea depistării tuturor contacților și instituirea chimioprofilaxiei cu antibiotic achiziționat și distribuit de DSP Argeș, în aceeasi zi, începând cu orele 15.00;
 • Până în data de 16.05.2019, orele 14.00, a fost confirmată de medicul de familie si medicul scolar administrarea tratamentului profilactic pentru: 2 membri de familie, 39 de elevi, 12 cadre didactice si auxiliare de la unitatea de invatamant, precum si pentru 15 persoane din cadrul personalului medico-sanitar si auxiliar de la Sp. Pediatrie Pitesti si SJA Arges.

În cursul zilei de 15.05.2019 DSP Argeș a transmis unității de învățământ si Inspectoratului Școlar Argeș măsurile ce trebuie întreprinse în vederea limitării apariției altor cazuri:

 • Supraveghere activă clinica zilnică a întregii colectivități pe o perioada de 10 zile;
 • Izolarea în spital – Secția Boli Infectioase – a oricărui contact care prezintă semne fizice de boală;
 • Efectuarea strictă a curățeniei și dezinfecției ( aerisire, ștergere umeda, etc.)
 • Educație sanitară atât pentru elevi cât și pentru personalul didactic și auxiliar privind reguli minimale de igienă;
 • Raportarea imediată la DSP Argeș a oricărui caz suspect nou apărut”.