Campanie de vaccinare antirabică la câini şi pisici, în Argeş

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Argeş se află în plină campanie de vaccinare antirabică, la câini şi pisici. Vaccinul este gratuit însă microciparea patrupedelor se face contra cost.

Campanie de vaccinare antirabică la câini şi pisici, derulată în acestă perioadă de DSVSA Argeş. Potrivit Ordinului Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) nr. 35/2016, în perioada octombrie 2018 – februarie 2019, se desfașoară campania de vaccinare a carnasierelor domestice (câini și pisici) împotriva turbării.

Vaccinarea populațiilor de animale domestice și sălbatice este o necesitate . Odată intrat în organismul unui animal sau în organismul uman, virusul care produce boala nu poate fi anihilat decât foarte rar, dacă se aplică tratament specific imediat. Importanța bolii derivă din evoluția clinică dramatică, sfârșitul fiind în aproape toate cazurile mortal.

Vaccinarea câinilor şi pisicilor domestice şi manopera se face gratuit pentru proprietari, banii provenind de la bugetul de stat. Microciparea şi manopera va trebui plătită de proprietari. Costul microcipării este de la 50 la 100 lei.

Având în vedere:
– prevederile Legii nr. 258/2013, pentru modificarea şi completarea O.U.G. nr. 155/2001, privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, art. 8, alin. 4: ,,Proprietarii sau deţinătorii de câini, persoane fizice sau persoane juridice, au obligaţia identificării acestora prin microcipare sau prin alt mijloc de identificare stabilit de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor” și art. 14, lit.b) care prevede sancționarea proprietarului sau deținătorului în cazul refuzului de a identifica prin microcipare câinii deținuți, cu amendă de la 5000 lei la 10000 lei,

– consecințele negative pentru sănătatea animalelor și posibil dramatice pentru sănătatea oamenilor, în cazul în care nu este realizată imunizarea animalelor,

Solicităm proprietarilor/deținătorilor de câini si pisici să asigure suportul financiar pentru microciparea animalelor in vederea imunizarii acestora conform Programului de combatere a rabiei.

Rabia sau turbarea este o boală produsă de un virus ce afectează creierul şi măduva spinării atât la animale, cât şi la oameni. Rabia este o boală infecţioasă acută determinată de virusul rabic transmis de la animale la om prin muşcătură sau prin intrarea în contact cu cadavrul unui animal infestat.