BCE ESTE PREGĂTITĂ SĂ INTERVINĂ ÎN CAZUL UNEI CRIZE. LAGARDE TRAGE UN SEMNAL DE ALARMĂ DUPĂ DECIZIILE LUI TRUMP

 

Banca Centrală Europeană este gata să intervină dacă stabilitatea financiară a zonei euro va fi pusă în pericol de tensiunile comerciale globale. Președintele BCE, Christine Lagarde, a făcut anunțul vineri, după o săptămână marcată de volatilitate pe piețele internaționale, în contextul noilor măsuri luate de fostul președinte american Donald Trump.

„Instituția urmărește îndeaproape situația și este pregătită să intervină cu toate instrumentele de care dispune”, a spus Lagarde, prezentă la Varșovia, la o reuniune informală a miniștrilor de Finanțe din zona euro.

Piețele financiare europene au fost afectate de noile anunțuri privind creșterea tarifelor vamale. Beijingul a introdus taxe suplimentare pentru produsele americane, ceea ce a agravat conflictul comercial cu Statele Unite. În acest context, euro s-a apreciat față de dolar, iar bursele au intrat pe un trend descendent.

Christine Lagarde a vorbit cu doar câteva zile înainte de următoarea ședință de politică monetară a BCE, într-un moment de incertitudine accentuată. Escaladarea tensiunilor între China și SUA ar putea afecta exporturile europene și ar încetini creșterea economică în zona euro.

„Deocamdată nu vedem semne de probleme de lichiditate în piețe”, a transmis și Claudia Buch, șefa structurii de supraveghere bancară din cadrul BCE, într-un interviu acordat Bloomberg.

Războiul comercial ar putea afecta eficiența politicii monetare. Chiar și în cazul unor dobânzi reduse, efectele acestora nu s-ar mai transmite la fel de eficient către firme și populație, explică economiștii. În plus, scăderea exporturilor ar diminua ritmul de dezvoltare economică al Europei.

Comisia Europeană a reacționat la măsurile lui Trump anunțând taxe mai mari pentru produsele din SUA. Și China a introdus noi taxe, accentuând și mai mult instabilitatea.

De-a lungul celor două decenii de existență, BCE a fost nevoită să gestioneze mai multe crize majore. Între 2010 și 2012, mai multe state din sudul Europei s-au confruntat cu costuri uriașe la împrumuturi. Atunci, fostul președinte al instituției, Mario Draghi, a lansat celebra promisiune: „Orice va fi nevoie”, pentru a apăra moneda euro.

În pandemie, BCE a pus în aplicare un plan de urgență – PEPP – care a presupus achiziții de obligațiuni în valoare de 1.850 miliarde de euro. Scopul: sprijinirea statelor și companiilor afectate de criza sanitară.

Ulterior, în contextul tensiunilor economice și geopolitice generate de invazia rusă în Ucraina, BCE a creat un nou mecanism pentru a preveni dezechilibrele între țările din zona euro, în special în ceea ce privește diferențele de dobândă la împrumuturi.

Sursa: Newsinn

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.