Autoritățile sunt în alertă pentru a depista orice suspiciune de coronavirus

În timp ce virusul coronavirus se extinde cu o viteză uluitoare, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Argeş dau asigurări că în Argeş nu sunt probleme. Epidemiologul Adrian Stoica a precizat  însă, că ne confruntăm cu risc înalt de răpândire a epidemiei motiv pentru care autoritățile sunt în stare de alertă pentru depistarea oricăror suspiciuni. Delegația Ansamblului Plai de Dor din Mioveni, care s-a întors marți din China va fi monitorizată 14 zile, la fel și membrii familiilor artiștilor. 

Sorina Honțaru, director al DSP Argeș a precizat faptul că, la această oră, în județul nostru nu este o situație alarmantă în ceea ce privește virusul gripal. În acest sezon, în luna decembrie au fost 44 de cazuri confirmate, iar în ianuarie 23 de cazuri, un total 67 cazuri de gripă, 60 la copii şi 7 la adulţi. Dacă în perioada decembrie 2018 – ianuarie 2019 au fost înregistrate 94 de cazuri de gripă, în perioada decembrie 2019 – ianuarie 2020 au fost înregistrate mai puține cazuri, respectiv 67. Predomină virusul B. Sorina Honțaru apreciază că deocamdată nu există motive de îngrijorare fiind o situație normală de sezon.

Orice suspiciune va fi anunţată imediat la DSP

În același timp, Organizaţia Mondială a Sănătăţii apreciază că virusul coronavirus reprezintă un risc foarte înalt de răspândire China şi risc înalt în restul lumii. „Simptomatologia este descrisă pe seama experienţei la momentul acesta, pe numărul de cazuri raportat şi confirmat până acum. Descrierea poate suferi modificări, este atipică, ne aşteptăm la aşa ceva, motiv pentru care suntem în stare de alertă. Priorităţile sunt de a depista precoce orice suspiciune de infecţie. Atenţia noastră se îndreaptă către turiştii care se întorc din ţările care au fost afectate de această epidemie”, a precizat epidemiologul Adrian Stoica din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Argeş.

Referitor la delegaţia din Mioveni care s-a întors marţi din China, reprezentanţii DSP au precizat că cele 25 de persoane vor fi montiorizate în următoarele două săptămâni. „Noi vom monitoriza starea de sănătate a acestor persoane timp de 14 zile recomandndu-le izolarea la domiciliu, e o recomandare, nu putem impune, nu avem legislaţie. Monitorizarea stării se sănătate care va fi făcută activ prin telefoane date fiecăruia următoarea perioadă de 14 zile, se va extinde şi la membrii familiei acestora, cărora nu le putem impune să rămână la domiciliu.

Rămânem în stare de alertă. Medicii au fost informaţi despre definiţia de caz aşa cum este ea la momentul acesta publicată de OMS, pentru ca, colegii din spitale şi din cabinele medicilor de familie să poată identifica un caz suspect. Orice suspiciune se anunţă imediat la DSP şi la Serviciul de Ambulanţă, iar pacientul se transportă imediat la Institutul Matei Balş unde există deocamdată, capacitate de diagnosticare. Se intenţionează extinderea acestei capacităţi de diagnosticare și la alte centre mari: Timişoara, Cluj, Iaşi. Situaţia este în evoluţie şi revin la faptul că riscul este la nivel înalt, la nivel global”, a mai precizat Adrian Stoica

Medicii ne sfătuiesc ca în cazul în care există o simptomatologie de răceală sau gripă, trebuie evitată aglomeraţia, existând riscul să contaminezi şi pe alţii. Nu trebuie să strănutăm în palmă ci în manşetă sau într-un şerveţel pe care îl aruncăm. Este necesar spălatul frecvent pe mâini mai ales în această perioadă. Dacă simptomatologia (febră şi dificultăţi respiratorii, pneumonie) persistă de pe o zi pe alta în ciuda medicaţiei simptomatice trebuie mers la medicul de familie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.