Alertă sanitară majoră! 4 cazuri de meningită virală, raportate în România – Infecția, cauzată de virusul West Nile

Este alarmă sanitară în țară, după ce au fost raportate 4 cazuri de meningită virală – cauzată de virusul West Nile, două dintre ele fiind raportate în județul Iași. Vorbim despre pacienți care sunt din Pașcani, respectiv din municipiul Iași.

Meningita este o afecțiune caracterizată prin inflamația meningelui, adică a membranei formate din trei straturi, care învelește și protejează creierul și măduva spinării.

Meningita este cea mai frecventă formă de infecție a sistemului nervos central. Este o afecțiune severă, cu risc letal și cu risc de vindecare cu sechele grave. În aceste condiții, punerea cât mai rapidă a unui diagnostic și, implicit, începerea de urgență a tratamentului reprezintă aspecte cheie în managementul acestei urgențe medicale.

Cele mai comune cauze ale meningite virale:

  • Enterovirusurile: echovirus si coxsackie
  • Virusul varicelozosterian
  • Virusurile transmise prin muscatura de tantar, numite arborivirusuri, cum ar fi virusul West Nile

Virusul West Nile este transmis prin înţepătura de ţânţar tigru Asiatic şi poate determina boli grave, precum meningita sau encefalita West Nile şi poate pune viaţa în pericol. În majoritatea cazurilor, persoanele infectate nu prezintă simptome severe, ci doar cefalee ușoara sau febră.

Cele mai multe dintre infectări au loc în sezonul cald, atunci când țânțarii sunt mai activi.

West Nile face parte din familia Flaviviridae și se regăsește atât în zonele cu o climă tropicală cât și în cele temperate. Perioada de incubație ajunge până la două săptămâni, dar sunt situaţii când primele simptome apar in 2-3 zile de la momentul muscaturii, insa in cazul persoanelor imunocompromise, simptomele pot sa apara si mult mai tardiv ( 21 zile).

Virusul nu se transmite de la o persoana la alta prin tuse sau stranut sau prin atingerea animalelor. Virusului este transmis prin muscatura de tantar.

Bilanț virus West Nile. INPS anunță că 21 de pacienți sunt infectați. Un ploieştean a murit din cauza infecției

Simptomatologia se caracterizeaza prin cefalee, febra, varsaturi si fatigabilitate.

Diagnosticul de infectie cu virusul West Nile este stabilit de catre medical infectionist pe baza anamnezei, a datelor clinice cat si paraclinice – examenul lichidului cefalorahidian, obtinut prin punctie lombara.

Tratamentul consta in administrarea simptomaticelor, in cazul pacientilor cu meningita fiind necesara spitalizarea si monitorizarea.

Doar 1% dintre persoanele infectate cu virusul West Nile dezvolta o forma grava de infectie cum ar fi meningita. Nu exista vaccin.

In ceea ce priveste preventia, se recomanda utilizarea hainelor lungi care sa acopere mainile si picioarele si folosirea repelentilor cand se viziteaza zone unde tantarii care transmit virusul West Nile sunt prezenti. De asemenea, este recomandata evitarea vizitarii zonelor cu apa statute (lacuri, piscine).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.