NAȘTEREA ȘI VIAȚA SFÂNTULUI ARSENIE BOCA

Teolog, artist și duhovnic român, viata zbuciumată a Sfântului Arsenie Boca, canonizat recent de Biserica Ortodoxă Română.

În ziua de 29 Septembrie 1910 s-a născut la Vața de Sus, comitatul Hunedoara (Austro-Ungaria), teologul român, părintele ieromonah Arsenie Boca; (d.28 noiembrie 1989, Sinaia, jud. Prahova). Părinte ieromonah, teolog și artist plastic (muralist) ortodox român, Arsenie Boca a fost stareț la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus și apoi la Mănăstirea Prislop, unde datorită personalității sale veneau mii și mii de credincioși, fapt pentru care a fost hărțuit de Securitatea comunistă.

Arsenie Boca a fost unul dintre martirii gulagului comunist, închis la Securitatea din Brașov, dus la Canal, închis la Jilava, București, Timișoara și la Oradea. A pictat biserica din Drăgănescu (la 25 Km de București). De asemenea, icoana Maicii Domnului cu Pruncul, din altarul Bisericii Sfântul Elefterie din București, a fost pictată de către părintele Arsenie Boca.

Arsenie Boca este considerat printre cei mai mari duhovnici români ai secolului XX. Părintele Dumitru Stăniloae îl numește pe Arsenie Boca „ctitor de frunte al Filocaliei românești”. Arsenie Boca a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română și, astfel, primește titulatura „Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop”, urmând să fie cinstit pe 28 noiembrie. Decizia a fost luată de Sfântul Sinod al BOR în ședința desfășurată în 11 și 12 iulie, când s-a hotărât și canonizarea altor 15 preoți ori călugări. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Țara Hațegului, se perindă zilnic sute de pelerini.

Sursa: Realitatea de Arges

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.