PROVOCĂRI ȘI DESTĂINUIRI DIN MONAHISMUL ROMÂNESC

Un nou așezământ monahal se dezvoltă sub îndrumarea părintelui Cosma Giosanu, cu participarea călugărilor de pe Muntele Athos.

Începând de duminică, 22 septembrie, la Schitul „Sf. Neagoe Basarab” de la Vlădești are loc sărbătoarea hramului, cu participarea arhiepiscopului Calinic și a călugărilor de pe Muntele Athos de la Schitul Lacu – Chilia Bună Vestire. Sărbătoarea va dura până vineri, 27 septembrie, cu slujbe de liturghie, priveghi și parastas. Despre eveniment am stat de vorbă cu părintele protosinghel Cosma Giosanu, starețul așezământului monahal.

Acesta ne-a făcut destăinuiri despre provocările zidirii unui asemenea așezământ după tipicul athonit, cum a vrut să plece de la Vlădești după ce a început proiectul, cum l-a cunoscut și ce l-a atras la părintele Cleopa și despre ispitele din viața sa. Părintele Cosma a adus împreună mai mulți credincioși și călugări de pe Muntele Athos pentru a dezvolta un program apropiat de cel din Muntele Athos.

Proiectul a fost inițiat cu binecuvântarea Înalt PreaSfințitului Calinic, iar eforturile lor au dus la construirea unei biserici și a unor chilii provizorii. Acest efort a fost susținut de credincioși, iar comunitatea monahală a început să crească, aducând bucurie și liniște celor care vizitează locul. În prezent, se lucrează la extinderea complexului monahal cu o clădire dedicată exclusiv călugărilor.

Părintele Cosma Giosanu a vorbit și despre influența pe care oameni ca părintele Cleopa au avut-o asupra sa, inspirându-l să continue tradițiile monahale autentice. În ciuda provocărilor și ispitelor, eforturile lor au fost răsplătite cu sprijin și binecuvântare, iar așezământul monahal continuă să se dezvolte sub îndrumarea sa și a călugărilor veniți de pe Muntele Athos.

Sursa: Realitatea de Arges

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.